DOLAR
34,1571
EURO
38,0436
ALTIN
2.921,94
BIST
9.891,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Yağmurlu
21°C

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 Başladı

“Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” teması ile düzenlenen konferansın ilk oturumunda sürdürülebilir iş modellerine ve yeşil dönüşüm süreçlerine odaklanıldı.

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024 Başladı
25.09.2024 18:03
0
A+
A-

“Yeşil Dönüşümün Kaçınılmazlığı” teması ile düzenlenen konferansın ilk oturumunda sürdürülebilir iş modellerine ve yeşil dönüşüm süreçlerine odaklanıldı.

Sürdürülebilirlik Konferansı 2024, IQ&Partners Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ferkan Çelik ve Yeşil İş Platformu Kurucu Ortağı Efe Gökçe’nin konuşmaları ile başladı. 

Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil, zorunluluk 

Konferansın açılış konuşmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe yaptı.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, konuşmasında yeşil dönüşümün iş dünyasında rekabet gücünü korumanın anahtarı olduğunu belirterek “Sürdürülebilirlik artık bir tercih değil, zorunluluk. Türkiye’nin 2053 karbon nötr hedefleri doğrultusunda iş dünyasının yeşil dönüşüme uyum sağlaması kritik önem taşıyor.” dedi.

Sektör liderlerinden yeşil dönüşüm vurgusu

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sektörlerde Yeşil Dönüşüm başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Oyuncu ve UNDP İyi Niyet Elçisi Mert Fırat üstlendi. Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, Beymen Group CEO’su Elif Çapcı, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, hazır giyim ve havayolu yolcu taşımacılığı gibi sektörlerin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde geçirdiği dönüşüm, markaların uyguladığı stratejiler ve hayata geçirdiği projeler üzerinden ele alındı.

Beymen Group’un Dünyaya Sözü Var

Oturumda konuşan Beymen Group CEO’su Elif Çapçı “Beymen Promise ile “Dünyaya Sözümüz Var” diyerek modada sürdürülebilirlik yolculuğumuza başlarken, tasarımdan üretime, alışveriş alışkanlıklarımızdan, kullandığımız ürünlerin yaşam sürelerine ve geri dönüşümlerine uzanan pek çok alanı kapsayacak şekilde yola çıktık. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kendimize referans aldık. Grup olarak modada iz bırakırken, doğadaki izimizi azaltmak için çalışıyoruz. Çünkü moda kendimize yakışanı giymek kadar, kendimize yakışanı yapmak diyoruz. Amacımız aldığımızdan daha iyi bir dünyayı bizden sonraki nesillere bırakmak” dedi.

Pegasus’un Rotası Sürdürülebilir Bir Gelecek 

Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, sürdürülebilirlik çalışmalarından söz ederek: “Rotamız Sürdürülebilir Bir Gelecek” projemizle 2050 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefimize ulaşmak için adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz.” dedi.  Havacılık sektörünün dünya genelinde büyümesini ve sürdürülebilirlik alanında çalışmalarını sürdüreceğini belirten Öztürk, Pegasus olarak şeffaflığın önemli olduğunu bildiklerini ve 2030’da karbon emisyonlarını yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini dile getirdi. 

Sürdürülebilirliğin bir geleceği olması için içselleştirmemiz lazım

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz uluslararası alandaki gelişmelere ve Türkiye’deki yansımalarına dikkat çekerek şunları kaydetti: “Şirketiniz bir şey üretirken dışarıya bir şeyler salıyorsa ve bunun maddi bir karşılığı yoksa buna dışsallık diyoruz. Şirketlerin bacalarından saldıkları karbondioksit bir dışsallıktır. Çünkü bir bedeli yok. Aynı şekilde atık suları serbestçe nehre bırakıyorsak, denize bırakıyorsak bunların hepsi dışsallıktır ve dışsallıkları biz bir maliyet olarak görmüyoruz. Maliyet olarak görmediğimiz için de şirketler bu konuyu düşünmüyorlar bu nedenle de sürdürülebilir olamıyorlar. Biz ne zaman ki bütün bu dışsallıkları içselleştirirsek yani şirketin bir masrafı haline getirebilirsek o zaman sürdürülebilirliğin bir geleceği olur.”

Dönüşümü destekleyen markalardan destek

İş dünyasının yeşil dönüşümüne ışık tutmayı hedefleyen konferans, iş süreçlerinin her aşamasında sürdürülebilirliği önceliklendiren markaların desteği ile gerçekleşti. Beymen’in ana sponsorluğunu üstlendiği konferansta Pegasus Hava Yolları, Çimsa, DOQU Home, Gürok Grup, OMS Makine, Yapı Kredi, Fiba Holding, DFDS, Almila Mobilya, Akkim firmaları sponsor olarak yer aldı. Business World Global, Ekoyapı basın sponsoru, BMS Design Center mobilya sponsoru, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi ve Interpress medya partneri olarak etkinliğe destek sağladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı