DOLAR
34,1055
EURO
38,0941
ALTIN
2.873,46
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
27°C

BİLGİ öğrencisi bal üretiminde verimliliği artırmak için arı kovanı tasarladı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Süeda Bayazıt, arıların sağlığını koruyarak bal üretiminde verimliliği artırmak için “BUZZ” adını verdiği yenilikçi bir arı kovanı tasarladı.

BİLGİ öğrencisi bal üretiminde verimliliği artırmak için arı kovanı tasarladı
20.09.2024 15:46
0
A+
A-

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Süeda Bayazıt, arıların sağlığını koruyarak bal üretiminde verimliliği artırmak için “BUZZ” adını verdiği yenilikçi bir arı kovanı tasarladı. Bayazıt, tasarladığı arı kovanı ile bal kalitesini artırmayı ve sağlıklı bal üretimini desteklemeyi hedefliyor

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Süeda Bayazıt, bal üretiminde verimliliği artırmak amacıyla yenilikçi bir arı kovanı tasarladı. Bayazıt’ın mezuniyet projesi olarak tasarladığı ve “BUZZ” adını verdiği arı kovanın amacı arıcılık ve bal üretiminde yaşanan verim sıkıntılarının önüne geçerek sağlıklı bal üretimini desteklemek.

 

Arıların doğal davranışlarına ve biyolojik ihtiyaçlarına göre tasarlanan BUZZ, arıcılardan alınan geri bildirimler doğrultusunda strafor, plastik ve ahşap gibi mevcut kovanların eksiklikleri analiz edilerek geliştirildi. Arıların doğal davranışlarına ve biyolojik ihtiyaçlarına göre geliştirilen projede arıların doğal kovan ortamlarına en yakın koşullar sağlanarak üretim verimliliğinin artırılması hedeflendi.  

 

Süeda Bayazıt, Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim elemanları Prof. Dr. Özlem Er,  Refik Burak Atatür, Suat Batuhan Esirger ve Yetkin Yazıcı ve Şevval Altındağ tarafından yürütülen ID 402 Bitirme Projesi dersi kapsamında geliştirdiği BUZZ ile ilgili şunları söylüyor:

 

“Projedeki amacım arıların doğadaki davranışlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, mevcut kovan sistemlerini daha verimli hale getirmekti. Mentorumla birlikte geliştirdiğimiz BUZZ kovanı, doğrudan arıcılardan alınan geri bildirimler doğrultusunda hazırlandı. Şimdi gerçek malzemelerle ürettiğimiz prototipi, arıların davranışlarını gözlemleyerek saha testlerine tabi tutacağız. Bu testlerle birlikte arıcılardan geri bildirim alarak, kovanın performansını değerlendirmeyi ve nihai ürünü ticarileştirmeyi amaçlıyoruz.”

 

Arıların sağlığını ve doğal yaşam dengesini korumayı hedefleyen BUZZ, sürdürülebilir kovan tasarımıyla arıcılık sektöründe yenilikçi bir çözüm sunuyor. Bayazıt, “Amacım sadece bal üretiminde verimliliği artırmak değil, aynı zamanda arıların doğal yaşam alanlarına en uygun koşulları sunarak uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak” diyerek projenin hem çevre hem de insan sağlığı için taşıdığı önemi vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı