DOLAR
34,2271
EURO
37,2249
ALTIN
2.994,53
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

“2024 Macar-Türk Kültür Yılı” Kocaeli’de kutlanacak

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, Kocaeli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

“2024 Macar-Türk Kültür Yılı” Kocaeli’de kutlanacak
26.09.2024 18:36
0
A+
A-

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, Kocaeli’de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 1923’te imzalanan Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümü olması nedeniyle Türkiye’nin farklı illerinde yapılacak kutlamaların bir kısmı, Macar Milli Kahramanı Thököly İmre’nin İzmit ile olan bağından dolayı Kocaeli’de gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Büyükşehir’in Türk-Macar dostluğunu geliştirmek için hayata geçirdiği Thököly İmre Anı Evi, Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak SEKA Kültür Havzası içinde hizmet veriyor.

 

MACAR KRALI THÖKÖLY İMRE ANILACAK

Avusturya’ya karşı amansız savaşlar veren ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu’na sığınarak Kocaeli’de yaşamını yitiren Macar Kralı Thököly İmre, “2024 Macar-Türk Kültürü Yılı” kapsamında 30 Eylül Pazartesi günü anılacak. SEKA Kültür Havzası içinde yer alan Thököly İmre Anı Evi’nde saat 15.00’te yapılacak anma programı kapsamında anıta çelenk bırakılacak.  16.00’da SEKA Kâğıt Müzesi Sergi Salonu’nda “Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Macarlar” sergisinin (19. Yüzyılın ortasında Türk- Macar ilişkileri konulu) açılışı yapılacak. Günün son programında ise ünlü Muzsikás Ensemblesi Orkestrası tarafından Macar Halk Müziği Konseri gerçekleştirilecek. SDKM’ndeki konser 19.00’da başlayacak. Ayrıca “Macarların Buluşları” teması ile Macar-Türk ilişkilerine ilham veren sembolik bir eser olması adına Duvar Boyama Sanatı etkinliği de program akışında yer alacak.

 

96 ADET ESERİ KOCAELİ’DE SERGİLENİYOR

Büyükşehir’in hem Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan Devleti arasında var olan ilişkileri pekiştirmek, hem Türk ve Macar halkları arasındaki dostluk duygularını güçlendirmek amacıyla açtığı 200 metrekarelik anı evinde Thököly İmre dönemine ait gravürler, anı paraları, sikkeler, belgeler, dönemin savaş aletleri ve yağlı boya tabloların röprodüksiyonlarından oluşan 96 adet eser sergileniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı